Speculaas
Speculaas. Ingrediënten :
- 250 g bloem of 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- zout
- 125 g boter
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- ca. 1 el speculaaskruiden
- ca. 2 el melk of water
- 50 g koekkruimels
- 25 g amandelen
- rijstebloem of aardappelmeel
Bereiding :
Zeef de bloem en de basterdsuiker. Doe de bloem, een snufje zout, de basterdsuiker, de specerijen en de harde boter. Snijd de boter met twee messen snel in kleine stukjes. Kneed het deeg vlug met één koude hand (zodat de andere hand schoon blijft) tot een samenhangende massa die niet brokkelt. Laat het deeg bij voorkeur een nacht, maar minstens een uur, op een koele plaats rusten.
Grote speculaaspoppen:
Bij gebruik van een speculaasplank: Bestrooi de plank zorgvuldig met rijstebloem of aardappelmeel. Vul de vorm met het deeg, snijd overtollig deeg weg en klop de speculaaspop uit de vorm op een met margarine ingevet bakblik. Garneer de speculaaspop met gepelde amandelen die stevig in het deeg worden gedrukt.
Zonder speculaasplank:
Rol het deeg uit tot een lap van ca. 3/4 cm (1/3") dikte. Steek of snijd er een figuur uit en leg deze op een met margarine ingevet bakblik. Geef met diepe mesindrukken de lijnen van armen en benen enz. aan en garneer de pop met gepelde amandelen die stevig in het deeg worden gedrukt. Bak de poppen in het midden van een matig warme oven (160°C/325°F) in circa 30 min. lichtbruin en gaar.
Dunne speculaasjes:
Deze kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van een speciale speculaasplank of door het deeg uit te rollen tot een lap van ca. 1/3 cm (1/10") dikte en er figuren uit te steken. Leg ze op een met margarine ingesmeerde bakplaat en bak ze in het midden van een matig warme oven (160°C/325°F) in ca. 15 min. gaar en lichtbruin.